Vogels | Birds | Aves

 

Wetenschappelijke naam: AVES

Door hun vermogen om te vliegen - maar vooral ook doordat ze een constante lichaamstemperatuur hebben - zijn vogels over de hele wereld te vinden. De vogels op deze pagina zijn allemaal in Nederland gefotografeerd. Klik op een foto voor een vergroting.

Klik op de foto(s) voor een grotere versie


Roofvogels 2019


De Europese Oehoe (2019)

De oehoe is de grootste uil ter wereld en ongeveer twee maal zo groot als de ransuil. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. De oehoe is door de eeuwen heen sterk vervolgd en daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is een kentering ingetreden. Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland.


De Zwarte Wouw (2019)

De zwarte wouw (Milvus migrans) is een roofvogel uit de familie havikachtigen (Accipitridae). De lengte van de zwarte wouw is 48 tot 65 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 135 tot 155 cm. De zwarte wouw heeft een lange staart met een kenmerkend gevorkt uiteinde. Het verenkleed is kastanjebruin tot zwartbruin van kleur. Deze vogel is van de verwante rode wouw (Milvus milvus) te onderscheiden doordat de zwarte wouw donkerder is en als silhouet door de ondieper gevorkte staart en de kleinere omvang. De zwarte wouw is van de buizerd (Buteo buteo) te onderscheiden door zijn gepunte staart. Door de gevorkte staart is de zwarte wouw te differentiëren van de fluitwouw (Haliastur sphenurus), die een recht staartuiteinde heeft. De zwarte wouw heeft een levensverwachting van maximaal 24 jaar.


De Amerikaanse ZeeArend (2019)

De Amerikaanse zeearend of witkopzeearend (Haliaeetus leucocephalus) is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. Aan het eind van de twintigste eeuw stond de vogel op het punt van uitsterven, maar de populatie is tegenwoordig tot een stabiel niveau hersteld. De Amerikaanse zeearend heeft in tegenstelling tot de Afrikaanse zeearend een snavel die helemaal geel is. De volwassen vogel is geheel donkerbruin met een witte kop en staart. Volwassen vrouwtjes hebben een spanwijdte van ongeveer 200 cm, tot zelfs 244 cm. De mannetjes zijn ongeveer 25% kleiner dan de vrouwtjes.


De Bateleur (2019)

De bateleur of goochelaar, berghaan (Terathopius ecaudatus) is een havikachtige uit het geslacht Terathopius en tevens de enige soort uit dit geslacht. Deze kleurrijke vogel heeft een zwarte romp en kop, een roodbruine rugmantel en een naakt, rood of oranje gelaat. Bij bateleur is een duidelijk verschil te zien tussen de vrouwtjes en mannetjes. Vrouwtjes hebben grijze schouders en witte, zwartgezoomde armpennen. De buitenste slagpennen van het mannetje zijn veel donkerder dan die van het vrouwtje. De vleugels zijn lang en puntig en de staart is kort. Een volwassen mannetje kan 60 tot 70 cm lang en 2 tot 3 kg zwaar worden en een spanwijdte van 175 cm bereiken. De vleugels zijn zwart, behalve de kastanjebruine rug en staart, grijze schouders en rood gezicht en poten.


Tropische vogels 2019


Reuzentoekan (2019)

De reuzentoekan (Ramphastos toco) is een van de 37 toekansoorten uit de familie Ramphastidae. Het is de grootste toekansoort en de grootste vertegenwoordiger van de orde van de spechtvogels (Piciformes). Tevens is het de meest wijdverspreide toekansoort ter wereld.De reuzentoekan heeft een enorme oranje snavel die half zo lang is als zijn lijf en een glanzend zwart met wit verenkleed, dat bij beide geslachten gelijk is. Zijn innemende, tekenfilmachtige uiterlijk heeft hem tot een populair onderwerp gemaakt voor illustraties, speelgoed en reclames. De lichaamslengte bedraagt 53 tot 60 cm (inclusief een snavel van bijna 20 centimeter) en het gewicht 500 tot 860 gram. )


De Grijze Kroonkraan (2019)

De grijze kroonkraan (Balearica regulorum) (ook wel kroonkraanvogel genoemd) is een grote waadvogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae). Grijze kroonkranen hebben een kortere snavel dan andere kraanvogels, die meestal een langwerpige snavel hebben. Op de kop heeft het dier gouden kruinveren. Ze hebben een grijs verenkleed en rode lellen aan de keel. Beide geslachten hebben hetzelfde verenkleed. De lichaamslengte bedraagt 100 tot 110 cm en het gewicht 3 tot 4 kg. De roep bestaat uit twee lettergrepen en klinkt als ma-ham.


De zadelbekooievaar (2019)

De Zadelbekooievaar (Ephippiorhynchus senegalensis) is met zijn gekleurde snavel een van de kleurrijkste ooievaarachtigen. Deze zeer grote zwart-witte ooievaar heeft een pikzwarte kop en hals. Ook de vleugels lijken in rust zwart, maar met uitgespreide vleugels vallen de witte slagpennen op. Het meest opmerkelijk is de zware, iets omhoog gebogen snavel: rood met een zwarte band en een helder geel 'zadel' boven aan de basis. De poten zijn zwart met rode 'knieën'. Het mannetje heeft zwarte ogen, het vrouwtje gele. Volwassen mannetjes meten in totaal ruim 1,40 meter, terwijl vrouwtjes vaak minstens 10 centimeter kleiner blijven. De spanwijdte is 270 cm.


De driekleurige glansspreeuw (2019)

De driekleurige glansspreeuw (Lamprotornis superbus) is een lid van de familie spreeuwachtigen. Deze vogel heeft een lengte van 19 tot 20 cm en heeft een zwarte kop, met een groene en blauwe metaalglans. De roodachtig/bruine buik wordt van de borst gescheiden door een smalle, witte band. De onderstaartdekveren zijn wit. De vogel heeft gele ogen, een zwarte snavel en zwarte poten.


De Eclectuspapegaai ( 2019)

De eclectuspapegaai (Eclectus-roratus) is een papegaai inheems aan de Salomonseilanden, Sumba, Nieuw-Guinea en nabijgelegen eilanden, noordoostelijk Australië en de Molukse eilanden (Molukken). Het is ongebruikelijk in de papegaaienfamilie vanwege zijn extreme seksuele dimorfisme van de kleuren van het verenkleed; het mannetje heeft een overwegend helder smaragdgroen verenkleed en het vrouwtje een overwegend fel rood en paars / blauw verenkleed.


De Zonparkiet (2019)

De zonparkiet (Aratinga solstitialis) is een papegaaiachtige uit de familie van de papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld (Psittacidae). Het vrouwtje is praktisch gelijk aan het mannetje, soms is het mannetje iets groter, maar hieraan kan men de sekse niet afleiden. Alleen een endoscopisch of DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is 29 tot 31 centimeter.


Nederlandse Vogels 2018

Roof- en Tropische vogels 2018


Ijsvogels | Alcedo Atthis


Wilde Zwanen